Afișări de pagină în ultimele 30 de zile:

ANSA avertizează: riscuri ascunse în hrana câinilor și pisicilor

Poziție surprinzătoare ANSA: făina de carne și aditivii din hrana pentru animale


 S-a întâmplat ca atenția să-mi fie atrasă de un articol în care se discută unele aspecte privitoare la una dintre dietele populare printre deținătorii de câini și pisici:  hrana uscată.  Acesta a apărut în luna iunie 2023, având ca autor Redacția ANSAANSA este cea mai mare agenție de știri din Italia și una dintre agențiile de profil de frunte din lume .  Ea are ca obiect de activitate colectarea și transmiterea principalelor evenimente din Italia și din lume.

În acest caz, redacția, care și-a asumat articolul, a considerat că informațiile ce-i stau la bază sunt destul de importante pentru a fi aduse la cunoștința lumii.

Articolul informează despre care alimente pentru câini și pisici ar trebui evitate de către deținătorii acestora, ca fiind nesănătoase.  Identificarea lor se face pe baza prezenței unor ingrediente nedorite în ele.  De asemenea, sunt prezentate câteva criterii care caracterizează alimentele de calitate.

Informațiile transmise de către ANSA provin de la Edgard & Cooper (Resursa R9), o firmă care produce alimente din partea de sus a spectrului calității, pentru animalele de companie.  Pentru cei familiarizați cu domeniul, majoritatea informațiilor conținute sunt deja cunoscute.  Aceștia însă fiind destul de puțini, ANSA o fi considerat că poate pune umărul pentru ca să afle mai multă lume.

 

Iată un rezumat al celor spuse în articol:

 

Probleme de sănătate: Aproximativ 56% dintre câini pot suferi de probleme digestive, 44% dintre pisici și câini sunt supraponderali sau obezi, 50% dintre pisicile domestice au boli cronice renale, iar 23% dintre animalele de companie mor de cancer.

Alimentație necorespunzătoare: Problemele de sănătate pot fi cauzate de o alimentație inadecvată bazată pe alimente pentru animale care conțin „junk food” (ingrediente nesănătoase).

Recomandări: Se recomandă evitarea unor ingrediente precum făină de carne, aditivi chimici, sare și zahăr, precum și alegerea produselor cu carne proaspătă, gătită la temperaturi scăzute și cu prebiotice naturale.

Etichetele Produselor: Este esențial să se citească cu atenție etichetele pentru ca să se poată identifica produsele sănătoase, verificând tipul și calitatea proteinelor, împreună cu prezența fructelor, legumelor și ierburilor adecvate.

Acestea sunt punctele cheie ale articolului, care subliniază importanța unei alimentații sănătoase ce are la bază alegerea în cunoștință de cauză a produselor pentru animalele de companie.

Obiecţie:  Ceea ce însă articolul nu spune, este că alimentația sănătoasă nu este reprezentată de o dietă cu alimente uscate, ci de o dietă având la bază carnea crudă.  Hrana industrială „naturală” este o iluzie.  Voi arăta acest lucru, mai încolo.

 

Iar mai jos redau traducerea articolului.  Sursa se găseşte la Resursa 1 (R1).

 

***

 

Alimente pentru câini și pisici, cum să recunoașteți produsele de calitate

Făina de carne și alte ingrediente dăunătoare ce trebuie evitate

Iunie 18, 2023 20:19 PM

Redacția ANSA

O pisică Bengala și castronul ei de mâncare; fotografie iStock (sursa: ANSA). - TOATE DREPTURILE REZERVATE

 

Aproximativ 56% dintre câini pot suferi de probleme digestive în timpul vieții, cel puțin 44% dintre pisici și câini sunt supraponderali sau obezi, 50% dintre felinele domestice suferă de boli renale cronice și 23% dintre prietenii patrupezi mor de cancer:  Aceasta este imaginea de ansamblu adusă la lumină de cercetările internaționale dedicate bunăstării animalelor de companie.

Printre cauzele problemelor de sănătate ale prietenilor patrupezi se află dieta incorectă și necontrolată bazată pe alimente pentru câini și pisici care conțin ingrediente nesănătoase.

 

Iată o serie de recomandări privind nutriția, ce pot contribui la bunăstarea animalelor de companie, care merg de la ingrediente de evitat, cum ar fi făina de carne, până la sugestii pentru recunoașterea celor mai sănătoase produse, oferind astfel posibilitatea să se facă achiziții mai informate, alegând alimente adevărate pentru prietenii patrupezi.

Sfaturile provin de la Edgard & Cooper, o marcă ce folosește carne proaspătă de calitate, pește, organe nutritive, fructe, legume, ierburi, minerale și vitamine, fără să adauge coloranți artificiali, arome și conservanți sau ingrediente dăunătoare organismului, conformându-se unei tendințe de hrană naturală pentru animale de companie, care își face în sfârșit drum în sector.

 

Ce este făina de carne și de ce ar trebui să o evitați

Făina de carne este adesea făcută din carne de proastă calitate și deșeuri animale, cum ar fi coarne, piele, copite și pene care sunt zdrobite, încălzite la temperaturi ridicate și pulverizate, iar apoi amestecate cu conservanți și aditivi artificiali sau cu acizi grași derivați din grăsimi animale, sau cu uleiuri vegetale care nu corespund standardelor, care pot conține, de asemenea, substanțe cancerigene.

Adesea folosită de unele companii pentru a reduce semnificativ costurile de producție – punând astfel profitul pe primul loc și nu bunăstarea prietenilor cu patru picioare – făina de carne nu numai că nu este cea mai bună opțiune din punct de vedere nutrițional, dar poate duce la probleme digestie și la alte afecțiuni.  Dacă vă pasă de sănătatea prietenilor voștri patrupezi, este mai bine să optați pentru produse din carne proaspătă, care conțin în mod natural acizii grași esențiali (cum ar fi omega 3 și omega 6) de care câinii și pisicile au nevoie pentru a fi sănătoși și care ajută la activarea răspunsului antiinflamator natural al organismului.

 

Alegeți produsele care sunt doar puțin procesate și sunt gătite la temperaturi scăzute

Situația este agravată și mai mult de consecințele metodelor și intensității de procesare.  Pe de o parte, proteinele conținute în făina de carne sunt procesate de atâtea ori încât devin greu de digerat, pe de altă parte, gătitul la temperaturi ridicate elimină total cele mai bune substanțe nutritive.  Prin urmare, este mai bine să optați pentru produse mai puțin procesate, gătite la temperaturi scăzute, de preferință îmbogățite cu prebiotice naturale derivate din cicoare și drojdii.  Astfel de rețete le ajută să fie cu până la 42% mai digerabile decât produsele făcute cu făină de carne.

 

Cum să recunoști un produs sănătos și de calitate

Ca să puteți recunoaște un produs sănătos și de calitate, este esențial să citiți cu atenție etichetele și listele de ingrediente, care ar trebui să fie ușor de interpretat și ar trebui să arate în mod clar și transparent nu numai procentul de carne prezent în produs, ci și tipul (fie rață, cerb, somon, pui, miel, ori altele), inclusiv dacă este vorba de carne proaspătă sau făină de carne și carne deshidratată.  Atunci când componenta proteică este prezentată numai ca fiind „carne”, produsul poate ascunde prezența făinii sau a deșeurilor.

Aranjamentul ingredientelor din listă este, de asemenea, fundamental.  Ele ar trebui să fie prezentate în ordine descrescătoare a procentajelor și cu sursele de proteine (carnea) bine plasate, înaintea restului ingredientelor.  Este de asemenea important să se verifice valoarea biologică a proteinelor (BV), o informație legată de cantitatea și calitatea aminoacizilor esențiali, necesari pentru buna funcționare a organismului, ce sunt prezenți în materia primă.  De exemplu, printre proteinele cu cea mai mare BV se numără cele din pește și carne, în timp ce printre cele cu o valoare biologică medie / scăzută se găsesc cele din leguminoase și cereale.

Cerințele de proteine variază de la animal la animal, dar, în general, animalele cu cea mai mare nevoie sunt câinii sportivi, câinii gestanți sau care alăptează și animalele în creștere, adică puii.  Stresul, recuperarea după o intervenție chirurgicală și anumite boli pot duce, de asemenea, la creșterea nevoilor (temporare) de proteine.

În plus, este important să aveți fructele și legumele potrivite pentru câini și ierburile pentru pisici, care să poată oferi toate elementele necesare pentru bunăstarea corpului lor.

 

Care sunt celelalte ingrediente de evitat

În plus față de făina de carne, multe produse alimentare pentru animale de companie conțin sare și zahăr pentru a le face mai gustoase.  Aceste două ingrediente pot fi dăunătoare prietenilor voștri patrupezi.  De fapt, adaosurile de sare și zahăr, pe lângă faptul că nu sunt necesare pentru câini și pisici, pot duce la probleme de sănătate, cum ar fi deshidratarea, obezitatea, hipertensiunea arterială, bolile dentare și diabetul.  Nitritul de sodiu, adesea folosit drept conservant, este, de asemenea, legat de cancer și boli de sânge, cum ar fi methemoglobinemia.

Printre ingredientele care trebuie evitate pentru a putea păstra bunăstarea câinilor și pisicilor se numără și: conservanții, precum BHA și BHT, care pot interfera cu ciclul de viață al celulelor, sau etoxichina, care poate duce la probleme reproductive, dermatologice și autoimune;  coloranții artificiali, care sunt adesea legați de probleme de aciditate și reacții alergice;  și aromele artificiale, cum ar fi propilenglicolul, care, în special la pisici, pot deteriora celulele roșii din sânge, provocând formarea „corpurilor Heinz” și ducând la anemie.

Prin urmare, este mai bine să optați pentru produse cu rețete mai naturale, care sporesc aromele datorită utilizării abile a ingredientelor și materiilor prime.

 

***

 

Acesta a fost articolul celor de la ANSA.

 

Observații, obiecţii:

Afirmația ANSA (provenită de la Edgard & Cooper) conform căreia „carnea proaspătă conține în mod natural Omega 3 și 6”, este corectă doar înainte de procesare, nu în produsul final.  De exemplu, Omega 3 se oxidează ușor la temperaturi moderate (începând chiar de la 40–60°C).

Extrudarea clasică (metodă prin care se produc majoritatea covârșitoare a alimentelor uscate) folosește 120–200°C, ceea ce distruge complet acizii grași sensibili și vitaminele termolabile.  „Gătit la temperatură mai joasă” la Edgard & Cooper probabil înseamnă slow cooking sau baking la circa 90°C, ceea ce este mai blând decât extrudarea, dar tot produce pierderi majore de Omega 3 și Omega 6.

Așa că, deși Omega 3 și 6 se găsesc în carnea proaspătă, procesarea industrială (la temperaturi ridicate) le distruge în mare parte.  De aceea, după procesare (gătire), producătorii adaugă uleiuri (de pește, de in, etc.), ca acoperire (spray coating”) pe crochete.  Problema: acești acizi grași sunt instabili și se oxidează în timp, chiar cu antioxidanți adăugați.

Chiar și la temperaturi reduse, nu poți conta pe aport natural de Omega 3/6 din carne.  Majoritatea cantității din hrană provine din uleiuri adăugate post-procesare, iar stabilitatea lor e discutabilă.

O metodă și mai blândă de gătire a hranelor uscate este presarea la rece, unde se folosesc temperaturi de 50-60°C.  Dar și aici sunt posibile pierderi de Omega 3 și Omega 6, precum şi pierderi de vitamine sensibile la temperatură (A, complex B, E, D), chiar dacă ceva mai mici.  Câteva exemple de alimente obținute prin tehnologia de presare la rece găsiţi în Resursa R3.

Digerabilitatea mai ridicată (acele 42%) a alimentelor mai puțin procesate, la care se folosesc temperaturi mai joase și se adaugă prebiotice, este o veste bună, de care susținătorii alimentelor uscate ar trebui să țină seama.  Cu cât digestia este mai bună, cu atât și sistemul imunitar este mai puternic și animăluțul mai sănătos.

Însă cel mai sănătos animăluț, cel care are cea mai bună digestie și cel mai puternic sistem imunitar, este acela care consumă hrana lui naturală.  Aceasta este carnea crudă.  Alimentele uscate, indiferent cât de „bune” ar fi, sunt un risc major pentru sănătate.  Vezi Resursa R3.

Pliculețele cu hrană semi-umedă conțin propilenglicol, conform Dr. Karen Becker (Resursa 2R2).  Despre acest „ingredient” scrie şi David Jackson, de la All About Dog Food, în Glosarul de ingrediente. Vezi Resursele R4 şi R5.

Nu se menționează aici problemele cauzate de ceilalți carbohidrați (frați ai zahărului) din hrană, adică amidonul ce este conținut în cantități excesive, deoarece el leagă peletele (boabele, biscuiții) de hrană uscată (se găsesc însă chiar și în alimente umede).  Pericolele pentru sănătate sunt mai multe decât cele arătate aici la zahăr, din cauza cantităților foarte mari.

Producătorul citat nu are interesul de a menționa aceste probleme deoarece el însuși produce hrană uscată.  Chiar dacă folosește restul ingredientelor de foarte bună calitate, este obligat și el să folosească amidon în cantități mari, depășind cu mult toleranța biologică a speciilor despre care discutăm.  Vezi Resursa R3.

O metodă blândă de gătire a hranelor uscate este presarea la rece, unde se folosesc temperaturi de 50-60 °C, comparativ cu cele între 90 și peste 200 °C în cazul folosirii metodei extrudării, prin care se produc majoritatea covârșitoare a alimentelor uscate.  Câteva exemple de alimente obținute prin tehnologia de presare la rece găsiţi în Resursa R3.

Referitor la conservanți:  Nu veți găsi decât în foarte puține cazuri recunoașterea faptului că se folosesc conservanți (sau antioxidanți) de tipul BHA, BHT sau etoxichină (suspendată la folosire în UE din 2017).   Cel mai adesea veți găsi exprimări de tipul:  Aditivi tehnologici:  antioxidanți.  Sau, prescurtat:  antioxidanți, conservanți, coloranți.  Sau:  antioxidanți aprobați de UE.  Sau:  Fără conservanți/antioxidanți adăugați  (asta înseamnă că nu i-au adăugat ei, cei care „semnează” pe sacul cu mâncare uscată, ci au fost adăugați deja în materiile prime, pe care le-au primit de la furnizori – mai ales în făina de carne).

Feriți-vă de toate aceste alimente.  Orice substanță de acest tip nespecificată (nedivulgată) ar trebui să facă să vă sune o alarmă, cum că e vorba de o chimicală periculoasă, pe care producătorul se străduiește să o ascundă.  Cei care nu specifică defel că ar folosi vreun antioxidant/conservant, vă mint prin omisiune.  Nu se pot fabrica alimente uscate fără să fie stabilizate în vreun fel, ca să nu se altereze în sac.

Producătorii serioși, cei care folosesc substanțe nepericuloase, au tot interesul să vă facă să știți asta.  Vă vor spune ce folosesc.  Vor spune că folosesc antioxidanți naturali, ba chiar și care sunt aceia.  Un exemplu este vitamina E (tocoferoli).  Vezi Resursele R4, R5, R6, R7 și R8.

O altă informație care e bine de avut în vedere, validând lucruri spuse anterior, este că există deja o tendință în creștere de folosire a hranei naturale pentru animalele de companie.  Poate fi încurajator pentru unii să ştie că pot fi parte a progresului.

Pe pagina lor de web, Edgard & Cooper (Resursa R9) ne mai dau și informația următoare:  95% dintre producătorii de hrană uscată nu folosesc carne proaspătă.  Rezultă că o folosesc sub formă de făină sau deshidratată (ambele astfel de ingrediente au efecte nedorite, se aseamănă mult), atunci când chiar folosesc carne de vreun fel.  Există alimente uscate care nu au carne deloc.

 

Concluzie:

 

Articolul ANSA poartă amprenta furnizorului informațiilor prezentate, adică a producătorului de hrană uscată Edgard & Cooper.

El aduce la lumină lipsuri importante ale hranei uscate din zona de calitate slabă și medie.

Însă, cu siguranţă ANSA nu cunoaște riscurile majore pe care le prezintă dieta cu alimente uscate, în sine.  Edgard & Cooper nu aveau nici un interes să le pomenească.

 

***

 

Am convingerea că informațiile din acest articol de la ANSA nu vor fi contrazise de nici un veterinar.  Dacă-i veți întreba, vă vor spune probabil că sunt informații de bun simț.

Apoi, veți putea să-i întrebați de ce ei vând Hill’s, ori Pedigree, ori Purina, ori Royal Canin, ori alte gunoaie.  Majoritatea acestor produse „de top” sunt fabricate la temperaturi ridicate (prin extrudare, condiții în care se formează în hrană compuși cancerigeni) şi conțin antioxidanți ascunși.  Unele conțin chiar și alți conservanți și coloranți chimici.  Unele vor ascunde ce fel de carne și grăsimi/uleiuri folosesc și în ce proporție.  Iar altele vor spune doar că se folosesc niște subproduse animale, niște subproduse vegetale, niște uleiuri și grăsimi și niște antioxidanți/conservanți/coloranți.  Adică nu vă vor spune nimic de bine.

Asta vă va ajuta să vedeți câtă încredere puteți avea în sfaturile lor referitoare la nutriție.  Vezi Resursa R3.  Orice veterinar care recomandă astfel de alimente o face contrar interesului sănătății animalului vostru.  O face doar în propriul interes.

 

 

Resurse

 

R1.  Articolul ANSA Cibo per cani e gatti, come riconoscere i prodotti di qualità

 

R2.  Dr. Karen Becker articolul Dr. Becker împărtășește lista actualizată cu cele mai bune și cele mai proaste alimente (traducere):

 

R3  Articolul Topul hranelor uscate (>280 produse), conform notelor pentru calitate. Cea mai bună hrană pentru câini (și pisici!); argumente, studii. Hrana naturală proaspătă contra hranei uscate.

 

R4.  Documentul All About Dog Food – câteva informații ajutătoare (traducere, 2017, PDF):

 

R5.  David Jackson (All About Dog Food) – Dog Food Ingredient Glossary

 

R6.  David Jackson (All About Dog Food) – Decoding Ingredient Lists: Antioxidants and Colourants

 

R7.  David Jackson (All About Dog Food) – Artificial preservatives and antioxidants in dog food

 

R8.  David Jackson (All About Dog Food) – Natural preservatives and antioxidants in dog food

 

R9.  Pagina web a firmei Edgard & Cooper

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Topul hranelor uscate (>280 produse), conform notelor pentru calitate. Cea mai bună hrană pentru câini (și pisici!); argumente, studii. Hrana naturală proaspătă contra hranei uscate.

Rezumat: Topul hranelor uscate (>280 produse), conform notelor pentru calitate. Cea mai bună hrană pentru câini (și pisici!); argumente, studii. Hrana naturală proaspătă contra hranei uscate.

Cea mai bună hrană pentru câini și pisici: „Dr. Becker împărtășește lista actualizată cu cele mai bune și cele mai proaste alimente”

Sunt câinii omnivori? Nu! Sunt carnivori!