Dr. Randy Wysong – Adevărul 82: Nu te poți bizui pe experți
Dr. Randy Wysong – Adevărul 82: Nu te poţi bizui pe experţi
Mi-au trebuit 8 ani și jumătate de credite universitare ca să învăț să fiu medic veterinar și chirurg. Ni s-a predat un singur curs de nutriție, iar acesta s-a ocupat de animalele de fermă, nu de animalele de companie.
Astea au fost cunoștințele cu care ar fi trebuit să fiu un expert în nutriție. După absolvire, clienții veneau la mine căutând sfatul meu nutrițional „expert”. Iar cel mai profund lucru cu care noi, medicii veterinari, absolvim, a fost: Hrănește cu alimente de la o marcă de renume, nu de la una puțin cunoscută, și nu dezechilibra dieta hrănind cu resturi de la masă. Evident, după cum veți afla, nu mai sunt de acord cu mine însumi. Dar la vremea respectivă eram destul de mândru de mine că puteam să distribui o asemenea înțelepciune.
Asta m-au învățat profesorii mei să spun. Înțelepciunea lor provenea din ceea ce au învățat din broșurile oferite școlilor veterinare de către companiile producătoare de hrană pentru animale de companie. Nutriția animalelor de companie predată în școlile veterinare nu este un produs al unei evaluări critice, ci mai degrabă rezultă din faptul că unii producători (cu cele mai adânci buzunare) oferă produse gratuite pentru spitalele didactice, împreună cu materiale de marketing arătoase. Companiile de hrană pentru animale de companie nu sunt fraiere. Spălarea creierului pruncilor (al veterinarilor novici, în acest caz) este extrem de eficientă și va aduce câștiguri frumoase atunci când absolvenții vor începe să practice și să recomande tot ceea ce au fost învățați.
Facultățile de medicină fac ca nutriția să pară o știință de mâna a doua, o ramură a gospodăriei, ca să zicem așa. Studenții și profesorii sunt mult mai fascinați de disecții, microscoape, chirurgie, seringi și aparate cu raze X.
Pe deasupra, toate acele companii de hrană „de marcă” pentru animale de companie stăpâneau toate detaliile dietei. Tot ce trebuiau să facă animalele de companie era să-și mănânce hrana „100% completă și echilibrată” și nutriția putea fi eliminată ca grijă în sănătate.
Majoritatea celorlalți profesioniști în domeniul animalelor de companie – vânzătorii din magazinele pentru animale, crescătorii, frizerii, îngrijitorii, etc. – știu și mai puțin, deoarece lor nu li se cere să absolve nicio formă de pregătire științifică. Dar proprietarii de animale de companie trebuie să se bazeze pe sfatul cuiva, așa că se duc pentru asta la cei care se pretind experți. Acești „experți” nu încearcă în mod intenționat să inducă în eroare publicul. Ceea ce au de spus este pur și simplu atâta cât știu ei, adică marca pe care o reprezintă și de la care le vin banii.
Un medic veterinar are o bază excelentă în științe, pe care o poate folosi ca temelie pentru a dobândi o înțelegere nutrițională adevărată. Doar câțiva fac acest lucru, nu mulți. Dacă găsești unul, ascultă-l. Profesioniștii în domeniul animalelor de companie, dacă nu au o pregătire științifică, au o sarcină mai dificilă și sunt mai ușor păcăliți de tehno-marketingul hranei pentru animale de companie sau de folclorul care circulă. Lipsa lor de profunzime științifică îi face, de asemenea, vulnerabili la reducerea sănătății și hrănirii animalelor de companie la mituri simpliste, cum ar fi beneficiile unui anumit ingredient sau ororile altuia. De obicei, ei se întâmplă să vândă marca care are ingredientul special și este fără cel oribil.
Deci nu îți va fi ușor. Nu poți pur și simplu să ai încredere în cineva care se prezintă ca expert. Pentru ca tu să știi dacă un sfat îți este bun sau nu, trebuie să-ți pui mintea la contribuție, să înveți câte ceva și să pui adevărul pe primul loc. La urma-urmei, în problemele de sănătate ale tale sau ale animalelor tale de companie, tu ești expertul cel mai de încredere.
***
Fragmentul face parte dintr-o serie de astfel de "adevăruri" publicate de Dr. Randy Wysong, o parte apărând în cartea The Truth About Pet Foods, disponibilă aici:
https://www.wysong.net/products/truth
Comentarii
Trimiteți un comentariu