Afișări de pagină în ultimele 30 de zile:

David Jackson (AADF) - Dietele cu prescripție medicală

Dietele cu prescripție medicală

14 noiembrie 2013 | De David Jackson, AllAboutDogFood.co.uk

Nu există nicio îndoială că dieta poate face o diferență enormă pentru sănătatea câinelui dvs., astfel încât, atunci când este bolnav, este corect ca medicul veterinar să sugereze o schimbare a dietei.  În ultimul deceniu, „dieta veterinară” sau „dieta pe bază de prescripție medicală” a devenit mâncarea recomandată de preferinţă de către veterinar, dar așa cum vom vedea în acest articol, s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru câinele sau portofelul dvs.

Alimentele veterinare sunt lăudate ca fiind cele mai bune terapii dietetice pentru câinele dvs. - atât de bune, de fapt, încât numai medicul veterinar vi le poate da.  Ambalajul impecabil, prețul mare, faptul că sunt disponibile numai prin intermediul medicilor veterinari, chiar și denumirile „Dietă cu prescripție medicală” și „Dietă veterinară”, toate dau impresia copleșitoare că acestea nu sunt simple alimente, ci tratamente medicinale și, prin urmare, trebuie fie cea mai bună alegere pentru câinele dvs. bolnav.  Din păcate, în majoritatea cazurilor, acest lucru nu poate fi mai departe de adevăr.

Cel mai important lucru de conştientizat este că majoritatea dietelor veterinare sunt doar alimente standard pentru animalele de companie.  Majoritatea nu conțin ceva nici măcar înrudit cu medicamentele și nu este necesară nicio rețetă pentru a le cumpăra.  Sunt disponibile numai prin intermediul medicilor veterinari, deoarece producătorii aleg să nu le vândă în altă parte.  Aceștia ar putea alege la fel de bine să le vândă prin magazinele de animale de companie, prin comercianții de furaje, sau la iarmaroc, dacă ar dori, dar asta ar afecta aerul de exclusivitate pe care s-au străduit atât de mult să îl creeze.  Repet, majoritatea acestor diete cu prescripţie sunt doar alimente standard pentru animale de companie.

Spun că majoritatea, pentru că există totuşi câteva cazuri în care dietele veterinare sunt probabil cea mai bună alegere.  Acest lucru nu se datorează faptului că sunt alimente bune, hrănitoare (ceea ce cu siguranță nu sunt), ci pentru că conțin un anumit ingredient activ sau proprietate care poate face diferența în cazul câinilor cu anumite probleme.  De exemplu, pentru câinii cu pietre vezicale (cunoscute și sub numele de uroliți) dietele veterinare specifice sunt capabile să facă urina mai acidă pentru a dizolva pietrele.  În mod clar, nicio mâncare normală nu va avea acest efect, așa că, dacă câinele dvs. are pietre vezicale, cu siguranță ar fi bine să rămâneți la mâncarea recomandată de medicul veterinar, cel puțin până când problema dispare.  Un alt exemplu este în cazul câinilor cu intoleranță severă sau alergii la o gamă largă de ingrediente.  Anumite diete veterinare sunt adaptate științific pentru a elimina sau descompune toate moleculele potențial problematice, astfel încât să nu mai existe posibilitatea ca aceasta să provoace necazuri. Din nou, totuși, este mai bine să folosiți aceste tipuri de alimente pe termen scurt, până când se poate găsi un aliment mai sigur și mai hrănitor.

Oricum, acestea sunt excepțiile de la regulă.  Dintre toate sutele de alimente veterinare de pe piaţă, doar câteva pot pretinde că au proprietăți medicinale reale.  Restul, așa cum vom vedea, sunt puțin mai mult decât o colecție ordinară de alimente pentru animale de companie, în ambalaje albe strălucitoare.

Exemplu: Hill's i/d

Hill's Prescription Diet i/d este probabil cea mai populară dietă veterinară din Marea Britanie.  Medicii veterinari o recomandă pentru tot felul de afecțiuni gastro-intestinale, de la colită la pancreatită, la boala inflamatorie a intestinului şi până la balonare.  Potrivit celor de la Hill’s, este ideală pentru aceste tipuri de probleme datorită digestibilității sale ridicate, a conținutului scăzut de grăsimi și a nivelului ridicat de fibre.  De asemenea, conține electroliți pentru a ajuta la înlocuirea pierderilor cauzate de vărsături și diaree, și antioxidanți pentru a neutraliza radicalii liberi.

Toate acestea sună grozav, dar de fapt nu este nimic singular aici.  Piața este plină de alimente digerabile, cu conținut scăzut de grăsimi și bogate în fibre.  Electroliții (sodiu, potasiu, clorură și bicarbonat) se găsesc din abundență în orice hrană completă pentru câini și trebuie adăugați antioxidanți în hrana uscată pentru câini, pentru a împiedica râncezirea ei imediat după fabricare. Deci, spre deosebire de ceea ce v-ar putea spune medicul veterinar, Hill's i/d este doar una dintre multele diete care s-ar putea potrivi unui câine cu tulburări digestive, dar, așa cum vom vedea din ingrediente, cu siguranță nu este cea mai bună.

Hrana uscată Hills i/d, ingrediente: Făină de porumb, Făină de orez, Ou întreg uscat, de Făină de pui și de curcan, Făină de gluten de porumb, Digest, Pulpă de sfeclă uscată, Grăsime animală, Ulei vegetal, Carbonat de calciu, Sămânță de in, Citrat de potasiu, Sare, Clorură de potasiu, Fosfat dicalcic, Taurină, L-triptofan, Vitamine şi Oligoelemente. Conține Antioxidant aprobat de UE.

Nu este nevoie de un nutriționist să vă spună că nu este o mâncare grozavă, dar oricum o voi face.  Primul și, prin urmare, cel mai abundent ingredient din Hill's i/d este porumbul – o cereală care a devenit din ce în ce mai mult asociată cu intoleranța alimentară și care de fapt provoacă tulburări digestive.  Adăugați al doilea ingredient orezul și glutenul de porumb aflat mai jos în listă și este clar că i/d este un aliment cu un conţinut foarte mare de cereale.  Deoarece câinii sunt proiectați în primul rând pentru a digera carne, aceasta nu este cea mai bună caracteristică pentru un aliment care să ajute digestia.  De fapt, carnea este doar al patrulea ingredient de pe listă și, din moment ce procentul nu este specificat, cantitatea efectivă din aliment ar putea fi foarte mică.  Nici ingredientele rămase nu sunt ceva despre care să ne minunăm – Digest (un ingredient controversat, n.t.), grăsimi animale nespecificate, adaos de sare și chiar antioxidanți artificiali – toate fiind caracteristicile unui aliment de calitate inferioară.  Totul conduce la concluzia că Hill's i/d este o mâncare destul de proastă pentru câini – în conformitate cu standardele noastre, obţine un scor de doar 1,8 din 5 (nota 3,6 – din 10, n.t.) și totuși medicul veterinar vă va taxa cu peste 60 de lire sterline pentru un sac de 12 kg! (la noi, acum, circa 40 lei/kg, n.t.)

Povestea este aceeași pentru aproape toate dietele veterinare:

  • Hill's r/d, pentru câinii supraponderali, hrană uscată: 2,4 din 5 (nota 4,8 din 10)
  • Hill's j/d pentru susținerea articulațiilor, hrană uscată: 1,7 din 5 (nota 3,4 din 10)
  • Hill's t/d pentru igiena orală, hrană uscată: 1,8 din 5 (nota 3,6)
  • Royal Canin Anallergenic pentru reducerea intoleranțelor, hrană uscată: 1,4 din 5 (nota 2,8)
  • Royal Canin Dental, hrană uscată: 2,0 din 5 (nota 4)
  • Royal Canin Gastrointestinal hrană uscată: 2,1 din 5 (nota 4,2)
  • Purina HA hipoalergenic: 1,2 din 5 (nota 2,4)
  • Purina EN Gastroenteric, hrană uscată: 2,0 din 5 (nota 4)
  • Purina OM Overweight Management: 1,2 din 5 (nota 2,4)

Deci, de ce medicii veterinari vând diete veterinare?

Există mai multe motive pentru care dietele pe bază de rețetă au devenit atât de proeminente în industria veterinară:  În primul rând, oricât de dezamăgitor ar fi, mulți veterinari nu știu nimic mai bun.  Nutriția reprezintă o foarte mică parte a instruirii veterinare și, dintre puținele module disponibile, multe sunt „sponsorizate” chiar de producătorii de diete veterinare.  Studenții veterinari învață că un câine care suferă de afecțiunea „x” trebuie hrănit cu o dietă veterinară „y”.  Alte mărci și filozofii de hrănire sunt pur și simplu trecute cu vederea, așa că, la momentul la care medicii veterinari nou-absolvenți încep să profeseze, dietele veterinare sunt singurele lor cunoștințe despre hrana pentru câini.

Apoi, desigur, sunt banii.  Dietele veterinare sunt incredibil de scumpe, adaosurile comerciale practicate de  cabinetele veterinară sunt imense și, din moment ce nu le puteți obține din altă parte, este în interesul financiar al veterinarului să vi le bage pe gât.  Producătorii și distribuitorii dietelor veterinare oferă, de asemenea, stimulente masive în numerar cabinetelor care își îndeplinesc obiectivele de vânzare – atât de mari, încât câștigarea sau pierderea acestui bonus au o influenţă considerabilă pentru prosperitatea unui cabinet. Cu atât de mult în joc, nu este o surpriză să găsești medici veterinari care recomandă dietele veterinare atât de energic.

Regula de aur

În aceste zile, dietele veterinare specializate sunt disponibile pentru orice, de la obezitate până la „îmbătrânirea creierului” (ce-o mai fi şi asta).  Regula de aur: dacă câinele dvs. este supraponderal sau are probleme cu dinții, digestia, articulațiile sau pielea, nu are nevoie de o dietă veterinară, are nevoie doar de o dietă bună – de fapt, există zeci de alimente „normale” care vor fi probabil mult mai benefice şi la jumătate din preț.  Puteți utiliza Catalogul nostru de alimente pentru câini pentru a găsi cea mai bună mâncare pentru câinele dvs.

Alternative la dietele cu prescripție medicală

Chiar și o mulțime de afecțiuni mai grave, cum ar fi probleme cardiace, diabet, boli de rinichi și boli de ficat pot fi, fără îndoială, gestionate la fel de eficient prin intermediul unor alimente normale, ca și prin dietele veterinare.  Tabelul de mai jos prezintă unele dintre cele mai vândute diete pe bază de prescripţie și caracteristicile care, în mod aparent, le fac potrivite în mod unic pentru câinii cu probleme de sănătate deosebite.  După cum puteți vedea, nu există nimic extraordinar la niciunul dintre aceste alimente cu prescripție medicală - nu conţin deloc medicamente sau ingrediente active și fiecare caracteristică nutrițională pe care o au (cum ar fi digestibilitate ridicată sau conţinut de grăsimi scăzut, de exemplu) poate fi găsită în alte alimente obişnuite, la o fracțiune din preț.

Categoria bolii

Boală

Dietele veterinare de top

Caracteristici nutriționale

Gastro-intestinal

Gastrită / enterită / IBD / colită / EPI / pancreatită

Hill's i/d
Royal Canin Gastro Intestinal
Purina EN Gastroenteric

Digestibilitate ridicată
Hipoalergenic
Sărac în grăsimi
Bogat în fibre

Diabet

Diabet Melitus

Hill's r/d
Royal Canin Diabetic Dog DS37
Purina DCO Dual Fiber Control

Bogat în fibre
Fără adaos de zaharuri

Rinichi

Boală renală cronică

Hill's k/d
Royal Canin Renal
Purina NF Kidney Function

Sărac în fosfor
Sărac în sodiu
Bogat în fibre

Pietre / cristale urinare

Urat / cistină / oxalat - numai pentru prevenire

Hill’s  u/d
Royal Canin Renal

Conţinut scăzut de proteine (calitate înaltă)

Conţinut scăzut de calciu
Conţinut scăzut de acizi nucleici
Sărac în fosfor
Sărac în sodiu

Struvit / fosfat de calciu - numai pentru prevenire

Hill's c/d
Royal Canin S/O

Conţinut scăzut de proteine (calitate înaltă)
Sărac în magneziu

Sărac în fosfor

Ficat

Boală de ficat

Hill’s l/d
Royal Canin Hepatic

Cu un conținut scăzut de proteine (calitate înaltă)

Cu un conținut scăzut de cupru
Bogat în fibre

Sărac în sodiu

Inima

Boală de inimă

Hill's h/d
Royal Canin Cardiac

Sărac în sodiu
Cu un conținut ridicat de Taurină/l-carnitină

Concluzia

Veterinarii există pentru a vă ajuta, așa că vă recomandăm, bineînţeles, să urmați sfaturile lor în toate aspectele sănătății câinelui dvs., dar când vine vorba de dietă, întotdeauna este bine să puneți câteva întrebări.  Dacă medicul veterinar vă sugerează să treceți la o dietă veterinară (sau la orice altă dietă), asigurați-vă că îl întrebați de ce.  Nu luați un răspuns de tipul „pentru că este special conceput pentru câinii cu această afecțiune” ca fiind satisfăcător – avem nevoie de detalii.  Dacă există un motiv serios pentru care acea mâncare ar fi cea mai bună alegere pentru câinele dvs., atunci alegeți-o.  Dacă nu, căutați alternative și, dacă aveți dubii, luați legătura cu noi.

 

 

Articolul original se găseşte aici:

https://www.allaboutdogfood.co.uk/articles/prescription-veterinary-diets.php

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Topul hranelor uscate (>280 produse), conform notelor pentru calitate. Cea mai bună hrană pentru câini (și pisici!); argumente, studii. Hrana naturală proaspătă contra hranei uscate.

Rezumat: Topul hranelor uscate (>280 produse), conform notelor pentru calitate. Cea mai bună hrană pentru câini (și pisici!); argumente, studii. Hrana naturală proaspătă contra hranei uscate.

Cea mai bună hrană pentru câini și pisici: „Dr. Becker împărtășește lista actualizată cu cele mai bune și cele mai proaste alimente”

Sunt câinii omnivori? Nu! Sunt carnivori!