Afișări de pagină în ultimele 30 de zile:

Sunt câinii omnivori? Nu! Sunt carnivori!

Chiar dacă în mod natural câinii mănâncă și anumite materii vegetale, ei, precum lupii, rămân în esență carnivori, însăși clasificarea științifică plasându-i în ordinul Carnivora

Producătorii de hrană uscată au iscat o controversă, ținând cu tot dinadinsul să ne prezinte câinii ca fiind omnivori, pentru a-și putea justifica cerealele, cartofii și celelalte materiale de umplutură ce le alcătuiesc produsele în marea majoritate a cazurilor.  În acest fel prostesc omul neinformat să creadă că marfa lor e de fapt ceea ce îi trebuie câinelui lui, și s-o cumpere.

Este foarte important să știți că nu este așa, pentru a nu vă lăsa induși în eroare.  De aceea voi demonta această teorie cu ajutorul informațiilor găsite pe site-ul Wikipedia, pe care le voi cita.

Țineți cont de faptul că câinii descind din lupi, fiind o subspecie a acestora, și au aceleași cerințe nutriționale ca și ei (vezi filmul documentar Pet FOOleD – Animăluțul păcălit cu hrana).  Lupii, în cei peste 2 milioane de ani de evoluție, și-au reglat sistemul digestiv să funcționeze optim cu dieta pe care le-o cunoaștem: carne, ouă, insecte, ierburi, alune, fructe.

Ca o confirmare, din Wikipedia aflăm despre câine că:

„Câinele (Canis lupus familiaris) este una dintre subspeciile lupului cenușiu, fiind un mamifer carnivor din familia canidelor.”

Dentiția fiecărui animal este adaptată dietei acestuia.  Carnivorele și omnivorele au tipuri de dentiție diferite.  Câinii posedă carnasiere, care , conform DEX sunt „Fiecare dintre cele patru măsele mari și tăioase ale unor animale carnivore.”  Acestea au rolul de a tăia carnea, funcționând asemenea unor foarfeci.  Ele nu se pretează la râșnirea porumbului sau grâului, precum măselele porcilor, care sunt omnivori.

Despre lup, Wikipedia ne spune câteva lucruri din care ne putem da seama cu ușurință că nu este un omnivor tipic, precum mistrețul, ci un vânător iscusit, un carnivor veritabil:

·        „Pentru a se descurca în aceste condiții diverse, lupul a fost nevoit să învețe să vâneze cele mai diferite varietăți, fie insecte, rozătoare, sau animale mai mari, cum este elanul, bizonul sau boul moscat. Este un vânător foarte talentat…”

·        „Lupul mănâncă aproape orice fel de vietate, de la broaște și larve, iepuri, pârși și alte animale mici, la mistreț, cerb, măgar domestic …, boi și chiar urși.”

·        „Alimentația și dentiția sunt tipice pentru un carnivor. Deși la nevoie este și omnivor, putând supraviețui și cu fructe sau alte vegetale - consumând chiar și scoarță de copac -, lupul preferă totuși carnea.”

Nu este deloc descrierea alimentației unui omnivor nativ; vegetalele sunt consumate doar la nevoie, pentru supraviețuire. 

Despre mistreț se spune:

·        „Colindă în turmă pădurile și culturile agricole de la marginea acestora. Produce stricăciuni în special în lanurile de porumb și cartofi.”

·        „Dentiția este adaptată modului de hrănire și e formată din incisivi, canini și măsele.”

De aici ne putem da seama ce dietă are un omnivor și că dentiția este adaptată acesteia.

Despre animalele omnivore aflăm că:

·        „Un omnivor (…) este un animal care se hrănește atât cu substanțe de origine vegetală (plante), cât și cu substanțe de origine animală.”

·        Mamiferele omnivore au dinții diferențiați pentru un regim mixt, caninii slab dezvoltați, incisivii sunt mai mult lățiți, iar măselele au tuberculii tociți. Aceste mamifere se pot hrăni atât cu alimente de natură animală cât și vegetală, mai ales fructe. Printre acestea se numără porcul mistreț (Sus scrofa), ursul brun (Ursus arctos) etc.”

Tot despre omnivore, articolul de pe Wikipedia în limba engleză, mai scoate în evidență câteva aspecte:

·        Un omnivor este un animal care are capacitatea de a mânca și de a supraviețui atât cu materie vegetală, cât și cu materie animală.

·        …caracteristici fizice, cum ar fi morfologia dinților, pot fi indicatori de încredere ai dietei la mamifere…

·        A fi omnivore le oferă acestor animale mai multă siguranță alimentară în vremuri stresante, sau face posibilă viețuirea în medii mai puțin potrivite lor.

Concluzii:

Alături de clasificarea științifică, morfologia dinților indică clar că câinii sunt animale carnivore, nu omnivore, cum vor să ne facă să credem producătorii de hrană uscată. Hrana lor de bază este carnea.  Doar la nevoie mănâncă și materii vegetale, pentru a supraviețui, nu pentru a prospera.  Fac asta în vremuri de restriște și în medii neprielnice.

Hrănirea cu hrană uscată plasează câinii într-un mediu neprielnic și într-o vreme de restriște nutriţională.  Supune organismul lor unui stres care declanșează boli și le scurtează viața.  În vremurile noastre câinii nu prosperă.  Doar supraviețuiesc, și asta din ce în ce mai puțin.

Această situație este adeverită de faptul că în ultimele decenii, odată cu răspândirea hrănirii cu hrană uscată, speranța de viață a câinilor a scăzut drastic.  Datele culese de Rodney Habib arată că, pe când în jurul anului 1970 speranța lor de viață era de 17 ani, iar în 2004 scăzuse deja la 11,3 ani, o statistică din anul 2014 a arătat că aceasta s-a prăbușit la circa 10 ani.  Este o scădere enormă, de peste 40%!  Ce-ați zice dacă li s-ar întâmpla asta oamenilor?

Probabil porcii, care sunt într-adevăr omnivori, ar putea prospera cu hrana uscată pregătită pentru câini.  Dar doar cu cea de calitate bună, fără chimicale.

 

***

 

Resurse

 

Wikipedia, despre câine:

https://ro.wikipedia.org/wiki/C%C3%A2ine

 

Wikipedia, despre lup:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lup_cenu%C8%99iu

 

Wikipedia, despre mistreț:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Mistre%C8%9B

 

Wikipedia, despre animalele omnivore:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Omnivor

 

Wikipedia (în limba engleză), tot despre omnivore:

https://en.wikipedia.org/wiki/Omnivore

 

DEX, definiție carnasier:

https://dexonline.ro/definitie/carnasier

 

Filmul documentar Pet FOOleD – Animăluțul păcălit cu hrana

https://despresanatateacainilor.blogspot.com/2021/07/filmul-documentar-pet-fooled-animalutul.html

 

Rodney Habib, discursul De ce nu trăiesc câinii o veșnicie?:

https://despresanatateacainilor.blogspot.com/2021/08/de-ce-nu-traiesc-cainii-o-vesnicie.html

 

Rodney Habib, discursul Cum să clădim câinele veșnic:

https://youtu.be/3CI_yPZN1_g

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai bună hrană uscată pentru câini. Topul hranelor uscate (>280 produse), după calitate. Hrana naturală proaspătă contra hranei uscate.

Cea mai bună hrană uscată pentru câini. Top alimente uscate. Hrana naturală proaspătă contra hranei uscate. (Rezumat)